image
image

Blog

Entire House remodel wins the award at Bay area remodeling ceremony

By Johanne

So thrilling to get recognized at the annual Bay Area Remodeling Awards ceremony last night: Project Guru won the whole house remodel under $250,000 category!
temp-post-image

At the awards ceremony, Johanne Poulin, owner of Project Guru.

temp-post-image

The actual award will be proudly displayed in the office.


Recognition aside, the best part of this project is knowing how much we improved this family's day to day life in their home. Opening the previously secluded kitchen to the living space makes such a difference! In this case a large weight-bearing wall in this 2-story home was removed, new piers and columns added for support, an adjacent wall shear-reinforced, to achieve the desired result. This is how we live today- keeping an eye on the kids, watching the game while we cook, hosting the party in the kitchen...by design.The power of the great room, where the kitchen becomes the core of the living space, transforms the everyday experience for the better, and this remodel did all of that.

See more here

Dreaming of a White kitchen

Award- winning design has the new kitchen at its core.

For this young family who loves the neighborhood, there was an acute disconnect between their needs and wishes and the reality their 1980's home offered. Their main complaint: a major wall separating the kitchen from the family room of the 2- story home. But with that came a big esthetic disconnect with their modern vibe, sub-par appliances, the lack of a dedicated home office, and never-used wood-burning stove.

So we went big with the design: removing the entire wall dividing the kitchen from the family room- bringing in a massive beam, with support columns and new piers to make it happen. The white kitchen and cool color palette would pop with some color.

temp-post-image

From the kitchen sink, the family room was completely blocked.

temp-post-image

From the home entry, the formal dining room would become the office: the load-bearing wall opened from the foot of the stairs.

temp-post-image

The cooktop, tucked deep in the kitchen, would be relocated to the big island. Storage and appliances would be upgraded.

temp-post-image

From the other side of the wall, this would be the new view: with a completely new layout, gas fireplace and TV wall custom cabinetry.

temp-post-image

Final glimpse of the wall from the family room.

temp-post-image

With the load-bearing wall and ceiling open, new beam in place, support columns and new shear wall plywood.

temp-post-image

And the completed project: massive double waterfall Cambria Quartz island with built-in Wolf range top, island seating for 4. Dedicated wine bar and coffee station, distressed hardwood flooring throughout, bold blue pendants and orange accents.

temp-post-image

A new modern entry door, updated foyer pendant, and teal barn door for the new home office set the scene in the entry foyer

temp-post-image

And the new open staircase and modern horizontal railing completely transformed the first impression of the home, highlighting the volume ceilings.

temp-post-image

Plenty of room for kid's homework at the big seating island and built-in banquette: extra storage drawers make up the banquette base while the bright teal custom upholstery is completely spill-proof but gorgeous enough for guests.

temp-post-image

The big quartz island is now the hub of the living space: the new stacked travertine-clad gas fireplace is paired with complementary TV wall storage drawers. The light and view of the back yard are fully open to the kitchen.

temp-post-image

Guests are greeted by the open entry, adult entertaining in the living room just steps away from the wine bar.

temp-post-image

Finally, the home office, with it's custom teal barn door, frees up space for a guest/exercise room this couple needed to tailor the home to their needs.

Is the possibility of a great room intriguing you: call us today to start the conversation.