Atherton Kitchen

Project Description

The dividing wall and entrance closet were reconfigured, the cathedral ceiling maximized and skylights added for maximized natural light and space in this family room. Cherry flooring extends through the dining space and echoes the island and butler’s pantry. The original brick fireplace dressed in cabinet finish similar to the kitchen, with hidden electronic storage, wood box and flatscreen tv.

Large 16″ square floor tiles were accented with a tumbled marble “rug” detail and copper accent tiles to coordinate with the copper pendants over the island.

Garden windows added to the work triangle and eating area of this northern exposure first floor kitchen added abundant natural light and visual space, also providing an ideal place for indoor herbs.

The spacious footprint of this kitchen allowed for the addition of a large custom work island in natural cherry to contrast with the cream cabinetry. Features of the island include a large stainless deep sink, recycling and waster pull-out, bookcase, large flat work surface, and seating for 3.

The dividing wall between the kitchen and family room of this two-story home was eliminated and a large garden-style custom window replaced the original French doors, its bas a storage drawer and window seat. The resulting large increase in natural light is shown here.

The empty space between this large kitchen and formal living room was annexed as a butler’s pantry with extensive glass-front display upper cabinets for glassware, a wine fridge, bar sink, and stacked dishwasher drawers particularly well suited to overflow glassware from parties.